6-те най- често допускани грешки в създаване на CV

Твоето CV е твоята визитка, по която потенциалният бъдещ работодател си създава първо впечатление за теб. Ако това първо впечатление не е добро, шансовете ти за интервю клонят към нула, а ако все пак достигнеш до интервю ще имаш тежка задача, защото изграждането на положителен имидж след лошо първо впечатление е изключително трудно.

Въпреки това, колкото и внимателно да преглеждаш CV-то си е изключително лесно да допуснеш грешки. За какво да внимаваш и на какво да обърнеш внимание? За да ти помогнем по пътя на кариерното развитие сме ти подготвили списък с най- често срещаните грешки при създаването на CV.

1. Правописни и граматически грешки.

Могат да се случат грешки, но правописните и граматически грешки се набиват на очи. Дори и да си квалифициран кандидат, правописна грешка тук и там може да ти коства разликата между интервю и пропусната възможност.
Съвет: Попитайте доверен приятел, колега или член на семейството, който може да забележи грешки, които може да сте пропуснали. Помолете ги да обърнат специално внимание на правописа и граматиката.

2. Неподходяща снимка

Не е задължително да прикачваш снимка в CV-то си, освен ако това не е изрично упоменато, като изискване от работодателя. Все пак прикачването на подходяща снимка има своите предимства. Професионалната снимка в твоята автобиография, гарантира, че ще бъдеш по- добре запомнен. Поставяйки снимка се отличаваш от другите кандидати, тъй като повечето хора не я прилагат към CV-то си. Как да избереш подходяща снимка? Следвай следните стъпки:

        • Публикувай актуална снимка.
        • Не използвайте снимка с лошо качество
        • Усмихнете се – това внушава усещане за приветливост.
        • Фокусирайте се върху лицето си и не прикачвайте снимка в цял ръст. Стремете се към снимка наподобяваща тези за лични документи.
        • Придържайте се към сдържана визия и професионален дрескод.
        • Не прилагайте филтри към снимката.
        • Не прикачвайте селфи. Добре е да помолите някой друг да ви снима.

3. Прекалено дълго CV

Въпреки, че можеш да имаш богат професионален опит и знания, в идеални случай твоето CVне трябва да надвишава 2 страници.

Ако имаш дълъг трудов опит, може да групираш или да пропуснеш някои позиции от преди повече години, често тази информация не е толкова уместна колкото последните позиции.  

Също така не е нужно да навлизаш в много подробности за всяка позиция. Съсредоточи се върху резултатите, които си постигнал и ролите, където си оказал влияние. Ако е необходима допълнителна информация, винаги можеш да я споделиш по време интервюто.

Ясното и късо резюме демонстрира умението ти да изразяваш внятно мислите си и да разкажеш за себе си най-полезната информация.

4. Непълна или липсваща информация за контакт.

Ако в автобиографията ти липсва важна информация като телефонен номер и имейл адрес, специалистите по подбор на персонал ще се затруднят да се свържат с теб. Дори да имаш най- доброто резюме, това се обезсмисля напълно, ако си ,,неоткриваем“ за работодателя.

Увери се, че си актуализирал контактна форма в CV-то си.

Увери се, че имейл адресът ти е подходящ и създава правилното впечатление. За по-сигурно използвай имейл адрес, който съдържа собственото и фамилното ви име, като например ivan.ivanov@gmail.com

5. Недобре форматирано и структурирано CV

Опитът и образованието на кандидата са есенцията на едно CV, а начинът, по който са структурирани, играе важна роля за това дали човек може да представи обективно и пълноценно себе си в рамките на своята автобиография.

Винаги подреждайте трудовият си опит, като започнете от последно заеманата длъжност.

Колкото по-лесно е за работодателя да събере информацията от вашата автобиография, толкова по-вероятно е да ви оцени въз основа на вашите умения и опит.

Лошото форматиране пречи на работодателя лесно да получи нужнатаинформация от вашата автобиография. Най-добре е да направите информацията възможно най-достъпна. Използването на шаблони за създаване на автобиография може да гарантира, че тя следва обичаите и изглежда позната на работодателя.

Можете да форматирате файла и като PDF – така ще сте сигурни, че форматирането на текста няма да се промени. 

6. Да лъжеш в CV-то си.

Изкушен си да излъжеш в CV-то си? Не го прави! Независимо дали възнамеряваш да преувеличиш езиковите си умения или да си измислиш квалификации, това никога не е добра идея, тъй като почти сигурно ще бъдеш хванат. В някои случаи може да се счита за престъпление, ако лъжата доведе до осигуряване на добре платена позиция. Така че, запази почтеността си и не лъжи в автобиографията с големи или малки лъжи. 

Накрая ти напомняме, че в Смарт Стаф предлагаме безплатно създаване или подобрение на твоето CV, както и подготовка за интервю с работодател. Регистрирай се при нас СЕГА! Това ще ти спести време и ще ти донесе полза в дългосрочен план.

 

Вашата работа е наша грижа!