Как да поискаме увеличение на заплатата?

Ако смятате, че трябва да ви се плаща повече за работата, която вършите и искате да направите нещо по въпроса, имате два избора: да намерите нова по-високоплатена работа или да поискате повишение.

Със сигурност можем да ви помогнем да си намерите нова работа – но ако харесвате настоящия си работодател и вярвате, че можете да растете там, по- добрата идея е да поискате повишение. В края на краищата, вашият работодател може да не знае, че сте недоволни от текущото си възнаграждение. 

В този блог сме ви подготвили напътствия как правилно да поискате повишение.

Не е необичайно да искате повишение. Всъщност в скорошно проучване е установено, че едва 19 % от хората са удовлетворени от размера на възнаграждението си. Въпреки това, когато поискате повишение трябва внимателно да изберете времето за това. 

Задайте си следните въпроси, когато определяте точното време да поискате повишение:

Кога е най- подходящото време да поискаш повишение?

В много фирми има моменти, когато е естествено или удобно да се говори за заплащане. 

Някои работодатели провеждат годишни или тримесечни прегледи със служителите. Ако и във вашата фирма е така, вашият работодател може вече да очаква да обсъди вашето възнаграждение. Ако видите, че подобна възможност наближава, отбележете я в календара си. Това ще ви даде преднина в планирането на разговора с вашия шеф.

Какво е финансовото състояние на компанията в която работите?

Не бива да молите мениджъра си за увеличение, ако компанията преминава през труден период, независимо дали сте имали лична победа или не. От друга страна е добре да поискате повишение на заплатата си, ако разберете, че компанията ви търси да наеме нови служители. Тогава е хубаво да обясните, че искате да поемате повече отговорности.

Каква е натовареността на вашия мениджър?

Ако знаете, че мениджърът ви е под голям стрес или е фокусиран върху твърде много неща в момента, може би не е моментът да поискате повишение. Обръщането на внимание на настроенията на вашия мениджър е важен момент в избора на подходящото време за разговор, в който да поискате желаното увеличение.

Успешно ли сте изпълнили поставените ви задачи и проекти?

Ако компанията, в която работите се справя добре и мениджърът ви не е твърде стресиран, но не идва удобно време да поискате повишение, помислете за постиженията си във фирмата. 

Никога не молете за увеличение на заплатата след добър (или особено след лош) проект. Ако поискате увеличение на заплатата си точно, когато успешно приключи даден проект, работодателят може да си помисли, че сте били мотивирани от потенциалното парично възнаграждение, а не защото сте трудолюбив служител. Съветваме да изчакате месец - два след голямо постижение, но така че то още да е прясно в съзнанието на управителя.

Бъдете  подготвени с конкретни доказателства защо заслужавате повишението. Нужно е аргументирано да обясните с какво сте допринесли за увеличението на приходите на фирмата и как сте намалили разходите ѝ. Ключът е на срещата да се донесе доказателство.

Ако не сте допринесли за намаляване на разходите в компанията, то обяснете как сте допринесли за фирмената култура. Нужно е да сте готови да отговорите на всичките въпроси на управителя.

Проучете тенденциите на пазара

На този етап може би се чудите колко точно увеличение да поискате. Ако сте уверени, че сте изградили силен аргумент, е нужно да бъдете и реалисти за сумата, която искате. Това означава да проучите пазара и да видите, колко взимат другите професионалисти в областта. Има много сайтове, които могат да ви помогнат да изчислите заплатата си.

Аргументите за повишение не трябва да са свързани пряко с вас

Когато питате за повишение, избягвайте да го свързвате с вас, както и да използвате думите "аз" и "мен". Трябва да свържете индивидуалната си работа с общите цели на компанията и какво правите директно, за да им влияете.

Бъдете готови да чуете "НЕ"

Не винаги повишението на заплатата е възможно. Нужно е да се подготвите и за отрицателен отговор. Тогава най-добре е да попитате как можете да получите повишение през следващите три, шест или девет месеца.