Най- търсените позиции в България за 2024 г.

С наближаването на края на 2024 г. можем да направим заключение за развитието на пазара на труда в България, опирайки се на нашите наблюдения и статистическите данни от JobTiger и други платформи като Jobs.bg. През изминалите месеци се очертаха няколко ключови сектора, които доминират по отношение на търсенето на работна ръка.

1. Търговия и продажби

Търговията и продажбите продължават да бъдат водещи сектори. Компаниите търсят квалифицирани търговски представители, консултанти, мениджъри продажби и маркетинг специалисти, които да управляват връзките с клиенти и да стимулират продажбите. Разнообразието от позиции, както в големите вериги, така и в малкия и средния бизнес, предоставя много възможности за реализация.

2. Ресторанти, заведения, хотели и туризъм

През 2024 г. туризмът и хотелският сектор в България продължиха да се възстановяват след трудните пандемични години. Търсенето на персонал в ресторантите и хотелите нарасна значително, като най-търсени бяха готвачи, сервитьори, бармани, рецепционисти и камериерки. Летният сезон се оказа особено активен, а зимният туризъм също набира скорост, което поддържа високо търсенето на квалифицирани служители.

3. Производство

Производственият сектор винаги е играл ключова роля в българската икономика. През 2024 г. търсенето на инженери, техници, оператори на машини и складови служители остана високо. Промишлените предприятия, особено тези в автомобилния, текстилния и хранителния сектор, продължават да търсят работна ръка, като недостигът на квалифицирани кадри продължава да бъде предизвикателство.

4. Административни, офис и бизнес дейности

В този сектор се наблюдава непрекъснато търсене на офис асистенти, счетоводители, HR специалисти, както и координатори на проекти и администратори. Компаниите в цялата страна, независимо дали са малки стартиращи предприятия или утвърдени корпорации, се нуждаят от професионалисти, които да поддържат вътрешната организация и да улесняват оперативните процеси.

5. Шофьори и куриери

Логистиката и доставките продължиха да процъфтяват през 2024 г., което направи шофьорите и куриерите едни от най-търсените професии в страната. Ръстът на електронната търговия и разширените логистични мрежи доведоха до необходимостта от голям брой квалифицирани шофьори, куриери и складови работници. Високата мобилност и гъвкавите работни условия привличат много хора към тези позиции.

6. Информационни технологии

Най-динамичният сектор на пазара на труда в България през 2024 г. продължава да бъде IT индустрията. Търсенето на софтуерни разработчици, системни администратори, специалисти по киберсигурност и DevOps инженери остава изключително високо. IT секторът продължава да бъде водещ по отношение на заплащане и възможности за кариерно развитие. Компаниите не спират да инвестират в иновации и дигитализация, което гарантира висока заетост и динамичност в този сектор.

7. Ръчен труд и технически специалисти

Ще добавим към този списък и всички позиции, свързани с ръчен труд – складови и строителни работници, както и специалисти със специфични технически познания и квалификации, като заварчици, монтажисти и други. Недостигът на такива кадри е значителен, особено в строителството и техническото обслужване, където се изискват умения и опит за изпълнение на специализирани задачи. Тези професии са ключови за инфраструктурните проекти и индустриалното производство в страната.

 

До момента на 2024 г. наблюдаваме стабилен растеж за много индустрии в България, като най-голямо търсене на кадри се наблюдаваше в секторите на търговията, туризма, производството, административните дейности, логистиката, IT и ръчния труд. Тези сфери предлагат огромни възможности за професионална реализация и развитие.

Ако сте част от някой от тези сектори или обмисляте кариерна промяна, свържете се с нас или разгледайте актуалните ни обяви за работа на нашия сайт